Osvrt na izvođenje nastave na daljinu

Datum objave: 20.03.2020

Drage kolegice i kolege,

zahvalio bih svima što marljivo radite od kuće u virtualnim razredima i na raspolaganju ste našim učenicima, te savjetima i vlastitim iskustvom i primjerima pomažete jedni drugima putem društvenih mreža i grupa. Pohvalio bih doslovno sve nastavnike koji su kvalitetnim izvješćima dali prilog raspravi na virtualnom Nastavničkom vijeću, upravu škole koja radi svoj tekući posao na radnim mjestima, domara koji u odsustvu posla u školi odlazi na ispomoć pri seljenju pojedinih odjela Opće bolnice Pula.

Što se tiče komunikacije s učenicima, imajte na umu da su i oni pomalo zbunjeni, vide nervozu kod svojih roditelja, tako da im Vi možete biti smirujući faktor odnosno osobe koje će im redovnim izvođenjem online nastave pokazati da je sve pod kontrolom. Računajte da neki od njih slabije barataju mailom, stisnuti su rokovima koje treba ispoštivati u odrađivanju zadaća. Računajte da su neki roditelji ovih dana možda ostali bez posla ili plaće te da će u nečijoj obitelji, susjedstvu ili kvartu netko oboljeti od aktualne zaraze, pa je u ovoj situaciji možda važniji način na koji komuniciramo s njima nego sam sadržaj. Gradivo nikud neće pobjeći. U ovom trenutku prema njima trebamo biti blagi – to je ono što im sada vjerojatno najviše treba.

Vjerojatno smo svi pomalo u strahu zbog aktualne situacije, čitamo vijesti koje su s vremena na vrijeme zabrinjavajuće, ali imajmo svi na umu da od panike nema ničeg dobrog, i da će sve ovo proći. Ono što svi možemo napraviti, odnosno dati prilog društvu, je slušati upute Civilnog stožera što prvenstveno znači da trebamo strogo ograničiti kretanje, biti doma, na javnim zatvorenim prostorima (marketi, benzinske, banke…) držati razmak i po mogućnosti nositi rukavice i maske, ograničiti kontakt s ljudima izvan uže obitelji, ili, ako se baš mora, družiti na otvorenom uz obvezan razmak i bez tjelesnog kontakta. Mi smo Medicinska škola, i ako mi nećemo biti primjer drugima, tko će. Jedini način, obzirom da cjepiva (još uvijek) nema, je da samoizolacijom zaustavimo širenje i na taj način stavimo zarazu pod kontrolu. Cilj je da razvučemo novo oboljele na što dulje razdoblje, kako se istovremeno ne bi nakrcale bolnice i zdravstvene ustanove, jer će medicinsko osoblje, poput Italije, padati s nogu od umora.

Bilo kako bilo, vjerujem da će sve ovo proći, za mjesec-dva-tri, ali hoće. Nastavite s poslom. Radite odlično i samo naprijed.

Ravnatelj: Ivan Žagar